Wiosenne kanapki
Warto zdać sobie sprawę, że zdrowie należy do wartości, które cenimy sobie najbardziej i zależy ono w dużej mierze od stylu życia, jaki prowadzimy,
a w szczególności od najważniejszej jego cechy — sposobu żywienia. Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o właściwym rozwoju i zachowaniu przez nas dobrego stanu zdrowia.
W poniedziałek 03.04.2017 r. w naszym przedszkolu wiosna zagościła na dobre. Zajęcia kulinarne wiosną, to sama przyjemność! Na szkolnej stołówce długo unosił się pyszny zapach. Na stołach zagościły świeże, chrupiące warzywa, wędliny, sery, jajka, pieczywo… oraz przybory kuchenne pomocne w naszej pracy.
Nad zachowaniem podstawowych zasad bezpieczeństwa czuwały panie: Anna Marzec, Aneta Gruszczyńska, Beata Krajewska i Renata Soboń. Dzieci 4 – 5 -letnie wspólnie podjęły wielkie wyzwanie pod hasłem ”Wiosenne kanapki”.
Wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci przy robieniu kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość
o higienę podczas sporządzania posiłków. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Przedszkolaki samodzielnie smarowały, kroiły, układały produkty tworząc na kanapkach fantazyjne wzory. Przygotowane kanapki wyglądały naprawdę apetycznie – nic więc dziwnego, że po tej kulinarnej przygodzie szybciutko uprzątnęliśmy miejsce naszej pracy i każda z grup zorganizowała smaczny wiosenny poczęstunek. Pamiętajmy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie.
I u nas ta maksyma sprawdziła się doskonale. Kolejne kulinarne wyzwania przed nami!
Dziękujemy rodzicom za pomoc w przygotowaniu produktów.
Anna Marzec