
Z okazji Światowego Dnia Zdrowia, w naszej szkole odbyły się wyjątkowe zajęcia dla uczniów klas IV- VIII, poświęcone tematyce zdrowego odżywiania. Lekcja była podzielona na dwie części: teoretyczną i praktyczną, co pozwoliło uczniom na dogłębne poznanie zagadnień związanych z żywieniem. Zajęcia rozpoczęły się od prezentacji multimedialnej, którą omówili wytypowani uczniowie z klasy VI. W prezentacji wyszczególniono 11 zasad zdrowego żywienia, które stanowią fundament prawidłowego odżywiania. Uczniowie zwrócili uwagę na przyczyny chorób i zaburzeń odżywiania, takich jak: bulimia, anoreksja, anemia, otyłość oraz choroby jelita grubego. Podczas lekcji poruszono również ważne kwestie profilaktyki, w tym zaniechanie sięgania po używki, picie odpowiedniej ilości wody oraz stosowanie zalecanej racji żywieniowej. W drugiej części lekcji odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie samodzielnie przygotowali według własnych receptur pomysłowe, smaczne, zdrowe przekąski. Wśród przygotowanych dań znalazły się m. in rollsy, koktajle, świeże soki, jeżyki, sałatki i szaszłyki owocowe. Wszyscy uczniowie aktywnie uczestniczyli w przygotowaniu posiłków, widać było ich zaangażowanie, uśmiech i zgodną współpracę. Każda grupa wspaniałe wywiązała się ze swojego zadania. Warsztaty zakończyły się w przyjemnej atmosferze, a uczestnicy już nie mogą doczekać się kolejnej okazji do wspólnego gotowania. Gratulacje dla wszystkich uczestników za ich kreatywność i zaangażowanie! Organizatorami zajęć byli nauczyciele: Anna Koprowska, Agata Giełżecka i Monika Osuch- Pyczek.