Można mówić, opowiadać, śpiewać o warzywach i o tym jakie są zdrowe. Nic tak jednak nie przekona o tym dzieci, jak samodzielne działania kucharskie. W poniedziałek
16 października w 6-latkach pachniało pyszną sałatką. Dlaczego? W ramach zajęć dydaktycznych z zakresu edukacji zdrowotnej grupa starszaków podjęła się kolejnego wyzwania, postanowiła zrobić pyszną sałatkę jarzynową. Nad kolejnymi etapami pracy czuwały panie: Anna Marzec i Beata Krajewska.
Z myślą o witaminkach oraz chcąc gorąco zachęcić dzieci do jedzenia warzyw postanowiliśmy samodzielnie wykonać sałatkę. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach poszczególnych składników. Dzieci dziarsko kroiły wszystkie produkty do wykonania sałatki przyniesione z domu. Każdy dostał tackę, nożyk, fartuszek i tak przystąpiliśmy do krojenia warzyw, które nie sprawiło Motylkom żadnych trudności. Dzieci samodzielnie przyrządzały sałatkę przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy sprawnym posługiwaniu się nożem.
Podczas robienia sałatki przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy
na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę. Wspólne przygotowanie posiłku poskutkowało tym, że dzieci chętnie przystąpiły do degustacji. Uczenie się poprzez działanie to nasze dzieci lubią najbardziej.