Sezon truskawkowy w pełni. I chociaż małe, czerwone owoce są dostępne przez cały rok najsmaczniejsze i najzdrowsze są na przełomie czerwca i lipca. Wraz z dziećmi uczciliśmy pełnię truskawkowych zbiorów organizując wspólnie Dzień Truskawki.
We wtorek 16.06.2015 r. dzieci z grupy „Motylki”, pod czujnym okiem pani Anny Marzec przygotowały koktajl truskawkowy według poniższego przepisu. Było mycie i mieszanie truskawek z jogurtem naturalnym oraz cukrem. Przypomnienie zasad bezpieczeństwa w trakcie przygotowywania koktajlu. Ostrożne posługiwanie się blenderem. Wszystkim, którzy go próbowali, bardzo smakował. Mniam, mniam …
Korzystajmy z obfitości owoców sezonowych i zapewnijmy naszym pociechom niezbędną dawkę witamin.
Oto nasz wypróbowany przepis:
- a) Truskawki umyj i obierz z szypułek.
- b) Zmiksuj ze sobą truskawki z jogurtem naturalnym oraz cukrem na gładką masę za pomocą blendera.Na szklankę posiekanych truskawek dodaj szklankę jogurtu naturalnego oraz 4 łyżeczki cukru. Koktajl truskawkowy możesz urozmaicić dodając inne owoce np. banany, kiwi. Życzymy smacznego!